Groen is goed voor je

Gezonder door vergroenen

Het thema bloemen en natuur past bij Almere met haar devies Growing Green City: het vergroenen van de stad, samen met haar inwoners. We weten als geen ander dat bomen, bloemen en ander groen in een wijk of buurt ervoor zorgen dat je minder gestrest bent en daarmee gezonder,’ zegt bijzonder hoogleraar Agnes van den Berg over de natuur.

Inspiratie voor iedereen

De schilderijen van bloemen uit de vele werelddelen, van Iran tot Brazilië en India tonen hoe Almeerders vanuit alle culturen naar bloemen en landschappen kijken. De verhalen daarbij zijn inspirerend voor iedereen. Esmee de Bie, een van de jongeren: ‘Voor mijn schilderij heb ik het thema ‘escapisme’ gekozen. De kunst van het ontsnappen. Dit werk is zo ontstaan omdat de natuur voor mij een vorm van ontsnapping is. Hierbij heb ik er bladeren en bloemen op geborduurd om een extra laag toe te voegen.’

Samen groeien en bloeien

Het plezier van samen aan deze expositie werken en je ontwikkelen als kunstenaar zie je terug in alle schilderijen. De jongste schilder is vijf jaar en de oudste 88 jaar. Hein Walter begeleidde als zorgkunstenaar van de stichting Zijderups een groep demente ouderen. ‘Ik hou van projecten als de FlowerPowerWalk die verbindend zijn. Dit project heeft de onderlinge vriendschap versterkt. Mijn deelnemers hebben geen besef van het geheel, maar hebben met plezier getekend.’

Rood, groen en blauw

‘Stedenbouwers spreken vaak in de termen rood, groen en blauw,’ zegt Marcel Kolder een van de organisatoren. ‘Daarmee bedoelen ze bebouwing, groen en water. Een stedenbouwkundig principe is deze elementen in gelijke mate in steden te verdelen. Gelijkwaardig als het ware, met de nadruk op waardig. Groen en blauw zijn in veel dichtbebouwde oudere steden ver te zoeken. Terwijl wetenschappelijke studies laten zien dat wij inwoners fysiek en psychisch gezonder zijn als er natuur om je heen is. De beleving wordt versterkt door de herhalende natuurlijk vormentaal die zorgen voor een positieve breinreactie.’

Marcel Kolder

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *